Wednesday, December 7

Jenis

Salam

I feel want to write in Bahasa Malaysia, atau bahasa saya bercakap.

Selamat Tengahari Semua! (gaya nak macam pembaca berita)

Pagi ini, bila saya buka twitter, facebook, blog, macam-macam link blog saya jumpa. Macam-macam jenis blog saya pergi, saya baca, saya tengok penulisannya, saya tengok gaya blognya, saya tengok followernya, saya tengok tu dan saya tengok ini. Eh, banyak pulak saya buat, sebab saya jenis kalau buka internet saya buka tab atas tu banyak-banyak sekali, jadi saya dapat buat kerja banyak sekaligus tanpa membazirkan bandwidth broadband yang dah memang sikit ini. 


Bila saya baca semua blog ini, macam-macam fikiran keluar, saya tidak mahu kata banyak sebab blog saya ini pun tidak adalah sehebat mana, follower pun sikit kalau nak dibanding dengan kawan saya lagi seorang tu tapi saya tak kisah pun, sebab saya rasa bila saya buat blog ni tiga tahun dulu saya tak ada pula terfikir, yes, buat blog then cari follower , tak tak, saya bersyukur dah dengan follower yang ada sekarang ini, sebab diorang sudi nak follow, terima kasih banyak-banyak. Jenis saya, kalau saya pergi ke satu2 blog tu, then gerak hati terasa macam blog dia ni ada faedahnya kalau saya nak baca buat pengisi masa-masa tertentu, straightnya saya akan tekan follow that blog. 

Tapi, bila sampai kadang-kadang dekat sesetengah blog ni, saya sedih, sebab tak salah kalau dia nak menyatakan ketidakpuasan hatinya, tapi janganla sampai menggunakan bahasa-bahasa yang tidak elok. Lagi-lagi kalau dia orang Islam, ada benda dia rasa dia tak puas hati dan seterusnya mengatakan itu dan ini. Ada jenis sarkastik habis. 

Benda yang diperkatakan itu memang ada unsur untuk diperdebatkan tapi tak boleh ke kalau tak guna ayat pelik2. Ini pendapat saya sahaja. Kalau salah, tunjukkan, saya boleh ubah, kita bincang bersama-sama, saya bukan nak cari gaduh, sama macam awak, saya pun ada pendapat saya nak tulis, betul tak?

Kadang-kadang saya terfikir, katakanlah suatu hari, nyawa kita diambil, last post kita, kita tulis itu dan ini dan guna bahasa yang jenis itu, macammana ya? Bila orang baca, setiap satu ayat dia baca, walhal kita dah tiada di bumi ini....Hmm...

Marila ea kita renung-renungkan bersama...

Peace For All !!! >.<

No comments: