Tuesday, March 29

Nothing important

These past few hours had been sailed with very very very weird feelings 

Eventhough it's hard,


MySpace


Don't worry,


I will keep trying to forget it.

MySpace



I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain.




Monday, March 28

;)

Thank you for bringing me happiness

Thank you for the love ♥ :]

Sunday, March 27

Muhammadku

video

Tak tahu nak komen ape.
Suka tengok anak2 dalam video ni. Comel. Especially yg bernyanyi sekali tu. 

Tengok persembahan diorang masa Final Akademi Al-Quran semalam. Terus teringat nak cari. Hehe.
Tengokla kalau ada masa. (ada rap lagi siap)

Ni liriknya : 

Penyanyi : Haddad Alwi (feat. Anti & Ebith Beat A)
Album : Muhammad Nabiku (2010)
Judul lagu : Rindu Muhammadku

Ya Rabbi bil Mustafa
Ya Rabbi bil Mustafa
Ya Rabbi bil Mustafa
Balig ma Qaasidana
Waghfir lana ma ma dha
Ya wasi al karami

Demi cinta-Mu ya Allah
Pada Muhammad nabi-Mu
Ampunilah dosaku
Wujudkan harapanku

Ya Rasullallah salamun’alaik
Ya Rafi ‘assya ni waddaraji
Siapa yang cinta pada nabinya
Pasti bahagia dalam hidupnya

Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku

Kau yang mengaku cinta kepada nabimu
Kau yang mengaku merindukan nabimu
Jika kau benar-benar cinta dan rindu kepada Muhammad nabimu
Buktikan
Taati perintah-Nya, tinggalkan larangan-Nya
Teladani akhlaknya
Niscaya kelak kau akan berjumpa dengan Rasullallah
Niscaya kelak kau akan berkumpul dengan Rasullallah

Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku

Kau ajarkan hidup ini untuk saling mengasihi
Ku tanamkan dalam hati, ku amalkan sejak dini

Ya Rasullallah salamun’alaik
Ya Rafi ‘assya ni waddaraji
Engkaulah nabi pembawa cinta
Kau bimbing kami menjuju surga

Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku

Yo…. yo…. yo….
If you admitted to love your prophet
If you admitted to miss your prophet
If you really love the prophet Muhammad
Make a proof, make a proof, make a proof

Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku

Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku

Kau yang mengaku cinta kepada nabimu
Kau yang mengaku merindukan nabimu
Jika kau benar-benar cinta dan rindu kepada Muhammad nabimu
Buktikan
Taati perintah-Nya, tinggalkan larangan-Nya
Teladani akhlaknya
Niscaya kelak kau akan berjumpa dengan Rasullallah
Niscaya kelak kau akan berkumpul dengan Rasullallah

Monday, March 21

Short sem, Kerja dan bla bla bla

Salam,
 
Morning! Sobahul khair! *rindu nak bercakap bahasa arab.
Last post was quite crap, sorry. Everything burst out. So, it becomes like that.
Today, we talk about new thing. Turn over a new ranting leaf.

*Short Sem
Also, today CFS (sngkatan tmpt blajar), dah start short sem, rmi jugak yang ambil. Salah seorang rommate eyna pun, Shaira. Kak yang eyna ambil juga. ;) Eyna tak ambil, dah cukup subjek untuk dua tahun. Modul course pun tak ade. Shaira ambil sebab dia one and half year, tak cukup sem nak abiskan semua subjek kalau tak ambil sekarang. *Shaira, cakap nak update blog, nak bagitahu kitorang, ape cer wey? Best tak? 
 
Selamat ambil short sem, korang :)

*Kerja
Nak kerja? Entah, tak tahu nak kerja apa. Kerja ada, cuma sekarang tak nak kerja lagi. Kawan kerja, macam-macam dengar, PETRONAS memang ramai, SR, babysitter dan banyak lagi. Best je dengar. 
 
Saje nak update pagi-pagi.
Ok, nak sambung baca Sesegar Nailofar. 

Till then, :)

Maaf, bahsa bercampur baur.

Sunday, March 20

0133 am

Miserable mood.

Eh, kalau tak suka, tak payah baca. 

I'm not a person yang takde perasaan langsung. When something bad happened, boleh kau nak gelak-gelak, senyum-senyum on the spot? Macam takde perasaan. 
Setitis mutiara pun tak gugur? Hebat kau. 

Memang lah orang kata jangan go along with that feeling sangat, nanti kau yang tergo-go sekali. Tapi, takkan nak recover in simple as one minute. Susah mungkin? Huh, alasan.
Tak salahkan siapa-siapa. Nak salahkan apanya? Salah sendirilah, pandai buat pandai tanggung.

Ok, ya, saya patut bersyukur, taklah semua teruk sangat. Tapi, still kau tak puas hati lagi kan eyna? Learn from mistakes eyna

Yup, I know.

I'm not good with words, I'm not a good story-teller. 
I don't know how to write it well here. I feel that I just should keep it myself.

Tabahlah eyna, diri sendiri itu perlu kuat. Macammana nak capai impian ni? 
Ya Allah, tolonglah hamba-Mu ini. 
Perjalanan masih jauh.

‎"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa Yang terdaya olehnya.... " 
(al-baqarah : 286) 

Ya Tuhan, bagaimana harus ku perkatakan lagi kerinduan ini, moga rindu ini tidak melebihi rindu padaMu dan kekasih-Mu.

Saturday, March 12

Good news maybe?

Salam readers,

Good morning! How are you feeling today?

Since my last post is 0400 something this morning, so I just want to say, I manage to sleep at last! Pukul berapa waktu tu dah tak tahu. Tapi, boleh tidur jugak la last sekali! Tapi, tak berapa tenang...hmm..

Well, let it be! Actually, there is something I heard today

Good news maybe? 
I take it as a chance la untuk reinvigorate myself. Sambil melihat alam keindahn ciptaan Tuhan. Kalau kita tengok alam ni, kita akan cepat rasa tenang je kan? Indah je terasa. 
Pergi tak lame pun, ala, bukannya jauh sangat, dekat2 je. 
InsyaAllah, eyna akan manfaatkan masa ni dengan sebaiknya. 

Moga memberi manfaat sebaiknya.

Itu pun sebab mak ayah ada event dekat sana. So, mak ayah bawa pergi sekali. Tak kan nak tinggal kan? Hmm..

Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Like the quotation, "Everything happens for reasons" C:

Pagi ni, saje je belek2 album gambar. Nampk gambar masa sekolah. Ahli dorm F12, kalau korang baca la, kita tak banyak gambar kan. Takpelah, asal memori kita sentiasa mekar dalam ingatan anda. 

Nabilah, Zahra, Azka, Yuhanes, Suhaida, Nusaibah, Aisyah, Tasnim, Akak-akak form 6 semua,
bilalah kita dapat jumpa dan berkumpul lagi? :(, ingat lagi kita selalu gurau2 especially ibah. :D
Especially time kita abes makan malam, sementara nak siap2 gi maghrib dekat surau. 

 RINDU SANGAT <3

Em, dengar pasal tsunami dekat Jepun tu, dahsyat. Masya-Allah. Itu Allah bagi petunjuk dekat kita. Bagi kita peringatan supaya bersiap sdia. Kadangkala kita terleka kan? Hmm..biasalah manusia. Peringatan untuk diri eyna juga.

Oklah, mak ayah dah panggil. Nanti eyna update lagi. InsyaAllah. 
Sekian, 

eyna doakan moga you all semua sihat sejahtera disamping kasih sayang Ilahi. Doakan ye utk eyna juga. Semoga you all menjalani hari yang indah :) 
With love,

My friend;mood is playing the swing

Bismillah, 
Salam readers,

Kalian sihat? Hmm...moga2 sihatlah gamaknya. Kalau ada yg sakit pun, eyna doakan moga kalian cepat2 sembuhlah ye. :) Boleh buat aktiviti2 harian dengan senang.

Now, it's already 0342 am in the morning, but I'm not asleep yet. Tak tahu kenapa eyna tak senang nak tido harini. Entah lah. Macam2 terfikir. Fikir tu, fikir ni. Sampaikan kadang2 ada orang marah eyna sebab berfikir benda2 yang tak perlu eyna nak fikir. Eh, bukan benda pelik2. You all tak payahlah nak fikir pelik2. 
 
Pernah tak terasa macam nak meraung dan menjerit dan mengoyak2 mungkin kertas yang ada? 

Mungkin ada yg prnh buat, dn mgkin ada yg tak pernah buat, eyna tak sure eyna pernah buat ke tidak, yang meraung tu, tak kot. Dahsyat sangat dah tu. 
Tak tahu kenapa terasa macam ni, susah nak faham. Dan dan dan eyna tak suka keadaan macam ni, hmmm...Hati rasa tak tenang. Alhamdulillah ada juga sahabat2 yang membantu dengan memberikan pelbagai cara. 

Apa masalahnya eyna? Eyna pun tak berapa pasti. Tapi, one of it is; guilty atau lebih kurang rasa bersalah. Bersalah sebab tak dapat nak bantu seseorang ni. Yup, eyna tahu, I can't make everyone happy, but at least we'll try. Eyna faham bagaimana rasanya berada dalam keadaan trauma,memang akan ambil masa yang lama untuk recover, kita kena bersabar lah. It takes time, and it is slow. Mana boleh nak cepat semua benda. Hmm...minta maaflah kalau eyna tak membantu awak (seandainya awak membaca)

 Kalau ikutkan sangat soal hati ni, tak kemana lah kan jawabnya. Be mature lah kan. Entah, biarkan je lah. Bagi eyna je ni. Jangan pula ada yang terasa. :)

p/s : Kawan-kawan, Eyna rindu sangat dengan korang. Sangat sangat sangat.
:(

Wednesday, March 9

Fast Update


A fast update, no idea what to write, sorry all.

Especially for all my friends out there,

Between The Miles
Because existence can become severe
in one day,
just sense me and I'll be there.
In the minds eye,
I'm not so far away.
If you hold out your hand,
in the whispers,
I'll become the zephyr.
and besiege you.
If your eye's upon the stars,
in the crystalline darkness,
I'll become the moon.
And the light shall guide you.
If you rest upon the ground,
in the warmth,
I'll become the grass.
And embrace you.
If you turn outside,
in the wetness,
I'll become the rain.
An upon your forehead, kiss you.
If you free the air,
in the light of day,
I'll become the sun.
And smile for you.

Between the miles-
if you need me.
If you need a friend.
Let me be the friend, I want to be.

Thursday, March 3

Trouble

Salam all,

"Hello trouble", trouble is a part of our life isn't it?
 Hari ni bukan nak buka kelas pengajian trouble, saja terasa nak update berkenaan trouble.

What is definition of trouble? Give me one, fast. Quick! Hehe
(tak payah, bukak je ni, gugel )

Have you ever heard of this song, troube is a friend, a nice song, performed by nice singer, 
The song reveals about the reality of trouble, 

Troube ataupun masalah, takkan pernah lari dari hidup, REALITI LAH!
Dari awal sampai habis, bak kata lagu tu,,

Setiap MASA-lah akan ada dengan kita. Tapi, kalau dah jumpa satu, takkan kita nak biar macam tu je? Selalunya, bila terserempak dengan En.T ni, first question mesti, kenapa?

"Kenapa saya? Kenapa diri saya kena uji macam ni? Kenapa itu kenapa ini etc bla bla bla?

Why me? :( ngiaauu...comel plak kucing ni...err,,abaikan~

Kita kena fikir, masalah itu diberi berdasarkan kesesuaian diri kita, tak semestinya bila kita tengok orang lain tu mcm cool relax, dia tak ada masalah, sape kata? Entah2 msalah dia mungkin lg teruk, mana kita tahu. 

Allah bagi ikut sesuai dengan diri kita sebab Dia tahu kita mampu. =)
(ada satu doa dalam ma'thurat tu, cuba check tengok :] )
Bagi eyna, masalah ni akan meningkat selaras dengan peningkatan usia kita, apa tu, perpendicular ke parallel to each other, lebih kurang lah hehe...Semakin besar awak, semakin banyak jenis ragam masalh yang akn kita hadapi. 
Semakin banyak masa, semakin banyak masalah 
Bagi usia remaja, mostly masalah yang dihadapi adalah berkaitan dengn RELATIONSHIPS (widen up ur scopes, it's not just about two different species, it's related to all relationship in a human's life, ok? =). "Introduction to the reality of A HUMAN'S life', betul tak?

I've heard few stories of my friend regarding their relationships, kadang2 terlampau complicated, kadang2 tak complicated pun cuma sebab dia blurr, so, dia tak tahu nak buat apa. Banyak jenis, ok? Tak semua orang boleh confront cara mudah, ada jenis stail, "ah, taknak kisah la benda2 macam ni, just forget about it" pastu, 2 3 hari still talk the same thing, 

Tak faham betul. Hmmm...

Memang tak semua masalah boleh diselesaikan dengan mudah, tapi, kita boleh cuba. Yang penting, pertama sekali kita kena ber-TENANG, sebab yang ni paling susah nak buat kan, masa ni kita akan rasa serabut, kalut, serabai dan lain2 lagi yang berkaitan...

Takes time to reflect what have you done that cause the trouble? Tapi bukan sampai menyalahkan diri, maksudnya lebih kurang muhasabah diri la. Takde nye salah kalau buat macm tu, takde orang nak marah awak. In fact, kalau awak buat, mesti awak akan rasa cool je pastu. 
InsyaAllah

Lepastu, kalau boleh tryla bercakap dengan seseorang, tak kisahlah siapa insan bertuah tersebut, ehehe...At least, bila awak luahkan, awak akan rasa keluangan sedikit wpon tak banyak, tapi pandai2 la cari waktu, janganla masa orang tu pun tengah trouble, awak nak cerita Mr.T awak, memang adding the solution lah kan. But, most important try to talk with our Creator, sebab He knows better. :)

Kadang2 benda yang berlaku dekat kita adalah refleksi dengan apa yang kita dah lakukan dekat orang lain, ataupun sebab kita diberi peluang untuk menerokai sesuatu yang baru, baru kita akan ada pengalaman, janganla cepat mengeluh, cuba cool2 dulu...

Emosi tu memang permainan kita sendiri, emosi ni unik, kita kena pandai try handling the situation, alah, kita tuan badan, kita tawulah macammana nak react kan..hahaha

Sebenarnya, basically, memang bergantung pada kita sendiri. Tapi, kalau rasa diri lemah, minta bantuan, minta pertolongan. Especially from Allah. Sebab bila kita dapat kekuatan, apa2 pun terasa mudah, insyaAllah..

Kekuatan akan hadir pabila tepat pada masanya. Kita kena sentiasa mencari dan sentiasa berfikir, "Mengapa aku hidup di muka bumi yang indah ini? InsyaAllah "

Okey, dah rase lain dah dengan post ni, post ni biasa2 ja, x sehebat mana, ambil yang baik, buang yang buruk, thank you la pada yang mnghabiskan bacaan, kalau tak faham, maaflah ye, saya masih baru dalam bidang kaunseling penulisan ni, minta tolong ajar orang yang lagi bijak pandai, 

This is a reminder for myself to, if anything, tegurlah saya. =)

(terasa nak bubuh gambar ni, two little kids growing up haha ^__^ kudos someone)


Till then,

Wednesday, March 2

Final touch

Salam readers,

Finally, I've done playing, editing, searching, reading, scrolling, writing, clicking, remembering, typing, erasing, adding, and other ing's with the html code blah blah blah....

It's very hard to find the right, I mean the suitable cool elegant beautiful sweet template that can catches my heart, (byk kerenah betul kan?)

However, this is my blog, so I will make it the best. I want and I insist. :)

Construction is half-done, I still have some left to do. Example, managing the blogs I following, and organizing it at the right place. Do I have to put some music in here? 

I know it is not very best, but this is the best that I can do, for a beginner like me. Editing the html is one big challenge for me, as I'm not very 'pandai' in handling the codes. *sigh

Till then, I promise I will update soon. Loads to tell, I guess. ;)

SABAR, TUNGGU YA!


Eyna ;)