Friday, June 18

My place now

Bismillah, in the name of ALLAH.

Ya, dapat online sekejap.
Tiba-tiba rasa rindu dengan blog, ingat haritu rasa macam nak delete saja. Tapi, sayang ;)
Lamanya tak menaip pnjg2 mcm ni..

Ok, cerita common, dah masuk CFS CFS ini singkatan untuk Centre for Foundation Studies, ia x dipanggil matrikulasi. Kalau dulu, panggil matrik. Tapi sekarang dah tukar. CFS utama di Petaling Jaya untuk kos sains dan law. Yang arts lain di CFS Nilai.


21 Mei haritu. Mendaftar sebagai pelajar asasi kejuruteraan dan sains komputer. Punyala ramai budak engineering. Setiap kali panggil utk taaruf week (nama bg orientasi di CFS IIUM), mesti engineering yang paling ramai. Dekat 1000 lebih rsanya, dicampur semua brothers and sisters. Pendaftran untuk kos engineering sahaja, satu hari. Pagi, brothers, petang sisters. The next two days baru kos2 lain pula masuk.

Tapi skrg I'm not engineering anymore. Dah tukar kos lain.

Minggu orientasi / Taaruf week.

Taaruf week di CFS IIUM PJ berbeza dengan kelaziman apa yg slalu maknusia pikir bila terdengar perkataan ORIENTASI. Kebiasaanya kita terbayang lari-lari, rush-rush, xsempat itu, xsempat ini dan sebginya. TAPI, di sini, kami tidak seperti itu. Kami banyak masa luang , siap anda boleh berjalan-jalan lagi ke bilik kawan dan sebagainya. Boleh lihat-lihat kampus. Some people guna waktu ni untuk tengok ada berapa banyak kafe dalam kampus ni. Hehe :)

Ada part-part yang best dalam taaruf  week ni, cthnya Cultural Night. Cultural Night ni malam kebudayaan yang setengahnya dipersembahkan pleh students first year dan sbhgiannya students second year. Ada dikir barat versi baru, tak pernah lihat dikir barat sebegitu rupa. 
Welcoming bai'ah ceremony was fun. Pelepasan belon banyak2 ke udara. Waktu ni, kami semua students first year, membaca bai'ah bersama-sama, (bai'ah tu macam akurjanji la) dihadapan orang-orang penting CFS IIUM. Then ada gimik-gimik yang telah disediakan pelajar senior. Mcam ape je. Hehe ;)

Bilangan sebenar pelajar KI tidak diketahui. Estimation kami adalah 40-50 sebegitu. Mungkinla. Muslimat sahaja hampir 30 orang. Tetapi tiada seorang pun dalam batch 54 ini, yg mngambil Medic di CFS.

Lingua franca di sini hampir kesemuanya mnggunakan bahasa inggeris dan sbhgiannya arab. Dua tiga hari selepas mendaftar di CFS, anda akan diminta untuk menduduki dua jenis peperiksaan, iaitulah APT dan EPT. APT adalah Arabic Placement Test dan EPT adalah English Placement Test. Kedua-dua test ini sangatlah penting. InshaALLAH, ia bakal menentukan bagaimana kehidupan seharian anda akan berjalan di sini. Ada satu lg test, Tilawah Entrance Test. Test ini adalah untuk menguji tahap bacaan al-Quran anda. Semua test ini mempunyai level-level tertentu untuk membolehkan anda exempted. Exempted bermaksud anda tidak perlu lagi mengambil kelas untuk subjek-subjek tersebut; misalnya jika anda exempted english dan tidak pernah langsung ada basic arab. Jadi, jadual anda kelak hanyalah akan dipenuhi dengan kelas arab dan sbgnya tetapi anda tidak akan mengambil kelas eng. Kelas english mempunyai contact hours yang agak lama bergantung pada level yang anda capai.

Fahamkah ini? Hehe ;P

Okla, xleh nak online lama-lama.

I have to focus, focus and focus.
Now, I need to brush up my English and focus on doing the newspaper project.
Pray that I can make with 6 subject for this semester.

'Bio, Chem, Phy, Basic Themes of Al-Quran, Computer and English'.I love all of you, ok..hehe

See you later my beloved blog. :]

1 comment:

SuTeRa MaYa said...

Good Luck Aina. ^_^

all the best!