Tuesday, February 9

Muslimah Solehah

"Harta yang paling berharga di dunia adalah wanita yang solehah" - HR Muslim


Wanita ibarat bunga, cantik indahnya pada pandangan mata,namun hanya sementara. Yang kekal menjadi pujaan manusia, hnyalah wanita yang mulia pada akhlknya krna akhlak itu umpama bunga diri. Tiada guna wajahnya cantik, tapi akhlaknya buruk, tiada guna wajah yang cantk bagi hati kosong dari bekalan ilmu.

Ibarat bunga, ada yg cantik pabila dipandang, tapi masya-Allah sgtlah busuk baunya. Ada yg kurang menarik dan baunya juga tidak menyenangkan. Ada yang tak cantik kalau dgn pandangan mata kasar, tetapi kalau dihalusi dengan mata hati, ternyata amat tinggi nilainya.

Wanita, makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan sesuatu bangsa terletak di tangan wanita. Benar. Oleh yang demikian, Allah telah menetapkan pelbagai hukuman bagi wanita; walau ia berat di pandangan mata si jahil dan ingkar tetapi ia adalah kemanisan iman yang dicicip wanita solehah.

Kerana itulah,
jika dia sebgi anak, jadilah anak yang solehah
jika dia sebgi remja, jadilah remaja berhemah
jika dia sebgi isteri, jadilah isteri yg mnyenangkan dan menenangkan hati suaminya
jika dia sbgi ibu, jadilah ibu yg mndidik anknya dgn pnuh hati dan kasih sayang
pasti sbg hamba Allah, menjadi hamba yg tunduk dan menyerh diri hanya kepadaNya.


Firman Allah dalam surah an-Nisa', ayat 24 bermaksud :
" Barangsiapa yang mengerjakan amalan yang soleh baik lelaki mahupun wanita sedang ia seorang yang beriman maka mereka itu masuk ke dalam syurga dan mereka tidak dianiaya walau sedikit pun "No comments: