Sunday, December 26

About it

Cuti mid-semester telah bermula semalam :)
Likeeeeeeeeeeee

Eventhough permulaan cuti ini bermula dengan sesuatu yang tak ku duga.
Pertama kali dalam sejarah hidupku berlaku sedemikian rupa, tapi ku pasti Allah dah susun sebaik-baik perancangan. Manusia merancang, Allah menentukan. Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Faten cakap, "Serahkan segala-galanya pada Dia, Insha Allah ada jalan penyelesaiannya" Thanks sahabat, thanks for being there helping me, may Allah bless u.

Cuti ini xde planning ape2 sangat, homework banyak, tapi satu buku pun x bawa balik, because I know it will be so hard for me nak buka buku tu during my holidays. 
Parents nak balik kampung cuti ni, Johor. That's all. Best jugak, lama x balik kampung...
Bolehla melihat apa yang sudah berlaku di Johor, who knows, maybe I can meet my friends there ;)

Last night, I had BBQ session at my mak long's house, It's fun, three families gathered together, Mak long's, Mak uda's(my fam) and my ucu's. Bestla cause lame x gather all cousins macam tu. Terasa macam makan banyak pulak malam tadi. Hehe

Between Iphone4, Samsung Galaxy and Blackberry, mana lagi best? Nak opinion...

Oklah, I think that's all. Need to pack things up. Till then, Assalamualaikum...

"Dear Allah, 
I don't know all the challenges my friend facing but You know everything,
I hear her silence, but You hear her plead,
I see she laughing, You see her tears, 
I see when she give, You see what has been taken from her,
I see her appearance, You see the scars in Her soul, 
I experience her faith, You see her doubts,
So, please Allah, Keep her always with You, Bless her abundantly for all the time to come;
Thank you Allah"

Thanks friend for the words, I just love it :)


Thursday, December 2

Face the situations

Don't want to get back to the old habits, that's all. It hurts when have to do like that. Seriously, have to control. Must have the determination. Please.

Wednesday, December 1

Reaction

This is not about those reaction in the Chemistry.

HAHA

First of all, Bismillah..

'A sentence or an expression can gives a lot of meanings', that's my status on the fb today. I don't know why I feel that I must put it. Lately, things happen too much and happens too fasssttt! People react with so many ways. Including myself, I admit. Sometime, we don't quite sure on our reaction. But, at last, you'll sit and think back on your reaction. And you realize that it's too late to repeat or to rewind all the things that happened. 

Also, there's quite small number of people that have no reaction at all. You'll have to put some materials or maybe some catalyst that catalyst the person to react. 

What will happen if we over react? That's a thing too. Do we realize when we did something like that?

Why there's a people that react with unusual ways? It's not suitable for them. Why they have to be something that is not suitable for them? 

Life is full of choices. Everything that we do, most because of our choice. Even the smallest thing, we will decide. That's why when we have so many choices, we tend to confuse on picking which one is the most suitable for us. 

Hmm..

Now, I'm kekeringan idea to continue this post. 

I need to be focus, focus and focus. And also be strong! For me, myself!

Suddenly, I think that's too many react word in this post. Isn't it?

Miss Che' Mistry is calling me, till then, bye!

Sunday, November 28

My appreciation

Bismillah

Thank you for all the things that you have done to me. I don't know on how I can repay back. I'm not sure. Sometimes, I feel embarassed with you. You are a lot greater than me. I admire your spirit. I admire your action. I hope one day we all can istiqamah. Insha Allah.

I know how 'muak' you have been with my stories. Truly, I'm sorry though. I just glad that sometimes you would lend me your ears for just a couple of minute. May Allah bless you, dear.

Maybe that I'm not ready yet with all this situation. It's a shocked, I think. I don't know. I'm confused enough. It's so so so hard for me. 


I just pray that Allah will give us His guidance, so that we can all stay on His right path. Insha Allah.

Sahabat, you really make my life greater. I love you. :)

Tuesday, November 9

Kelakarrr

Kelakar dengar cerita engkau kan...kelakar sangat2...tapi pelik pun ade jugak.
Tapi takpe, sebab aku terhibur~~~

p/s: takde idea la...

Friday, November 5

Jangan

Jangan anda berhenti menulis. Kerana saya selalu membaca. Kerana kekeringan idea dan kekangan masa, saya tidak menulis apa-apa padahal banyak yang mahu diperkata...

Teruskan usaha anda!


p/s: skemanya rasa ayat...

Saturday, October 2

I have no idea


I have no idea. I dont know what else we could do. We are now in different tracks. You are too far from us.

Sometimes I went into your page, I explore, there are also times when your story pops-up in my page, but, whenever I do that, I feel very sad. Cause you are not the same person I used to know. I know I have no rights to say that. But I really hope that you will realize. InshaALLAH.

You say you dont deserve to be friends with us, you say you are not nice enough to be friends with us, 

did you know how much it hurts us when you say like that? How it really breaks our hearts?

I try to forget all the 'ridiculous saying' of yours. Because all of it was not true. We are always going to be friends. you are also some part of the story my life. 

You, your friends always take care about you. Some of your friends even try to contact me, to ask about you. But, because of you trying to run away from us, I dont know what to tell your friends. But, I dont blame you. I blame myself, cause I have not been keeping in touch with you from time to time.

I know I have cause too much trouble to you, but, 

I hope that you will forgive me, 

I missed your words,

I missed your smiles, 

I missed your nags, 

I missed you, so much. 

Wednesday, September 29

The time has come!

Salam

Yeay! Alhamdulillah the final exam for semester one is done! However, the result is still unknown. What to do now is hoping for the best! Tawakal! May Allah gives the best for all of us. 

Now is the time for our holiday after a long study period. 3 weeks and 2 days, called- first semester break-. Still planning on what to do for this not-so-long holiday, maybe movie marathon? And please make true the planning 'nak turun Johor'. Its been quite a long time already....
Still, my holiday at Kedah will be only until 15 Oct, cause my parents decide on going KL at 16 October. So, my stay at Kedah x lah lame sgt. 

I still can't believe that semester one is finished. It seems like only yesterday we went into the place. Haha, poyo!

So, make use wisely this holiday for all yg tgh holiday. Two bounties that we always forgot to use it wisely and be grateful, " free time and great health". So Aina, remember! ^,^ 
InshaALLAH~~

For those yg tgh study, study leklok la ye. Yg ada exam, all the best!

From me, 

Friday, September 17

Entah la

Entah la. Itu title post terkini, sebab entah la, ble part nak tulis title, fikiranku blank. 

Jantungku makin lama makin laju, bukan sebab heart attack, tapi bila memikirkan final examination hari isnin ni. x dapat bayang nak pergi ambil exam, dengan preparation sepanjang cuti ni yang entah apa2. Esok balik ke CFS, Padahal awal2 haritu nak balik lewat konon2 nak biar semua rumet balik dulu, 
yela... aritu time balik cuti raya, diorg dah balik dulu, tinggalkanku sorg2. Tapi , risiko balik lewat sgt tinggi, org ni xlah terer sgt yg balik2 tu tup tap, pergi exam terus. No no man. 

Bukan xsentuh langsung buku time cuti ni, tapi macam x cukup. Bio, bio, bio, paling ku takuti sekali. x tahu mcmmana nak buat dengan Bio. Kadang2 terasa mcm nak tinggalkan je sains2 ni. Tapi, kan x baik kan kalo fikir gitu. Apa yang sudah ditetapkan, mesti ada hikmahnya. Percayalah. 

Roommate sume balik arini except sorg ni, lost, ntah mne dye ilang.

Kawan2, doakanlah exam saya pada isnin, rabu, khamis, jumaat, sabtu, ahad ini.  
Best tgk org2 yg dpt fly. Buat yang ada exam, all the best. mari doakan kejayaan bersama! inshaALLAH.

Ok, tata, nak buat marathon biologi. ;))


Thursday, September 16

Heh, semua lagu nak sedih malam ni. Semua web bukak nak sedih malam ni. Dekat fb, dekat blog lg la.Org juga sedih dia dah pergi :'(. Tapi dia bukan pergi mane2 pun, dia pergi menuntut ilmu. Lagipun, skrg ni zmn moden, mcm2 ade. Masa je ade ke xde. 

Tolong!!! Nak periksa minggu depan. FINAL EXAM!
Tetibe rase nak je balik cfs, bukan x mahu duduk rumah, tp rumah ni bykla dugaan. Bc buku pun mcm susa sgt2..Tolongla..huhu..:(

Monday, September 13

How to be a great friend ^ ^

1.Be your own best friend first.
Learn how to respect yourself. Decide what boundaries are important to you and respect them. Understand what values are important to you.

2.Be loyal.
Stick up for your friend when they need it. Respect those times when they need to stick up for themselves. Trust your friend and allow yourself to be vulnerable with them.

3.Listen.
Nobody likes a best friend who just talks and talks, but never listens.

4.Be trustworthy.
If they tell you a secret, keep it, never ever, ever, tell someone a secret your friend wanted you to keep. Don't even leak it out to someone you know you can trust. A secret is a secret.

5.Spend time together.
Hang out on the weekends or plan activities together every now and then, do some homework together, and chat during break at school. You don't have to live in each others' pockets, but make sure you spend some quality time together with your best friend to make the friendship grow and become stronger.

6.Care.
Best friends care for each other. Show them you appreciate their presence in your life. Write them notes to show that you care and are thankful for them, and ask about their lives. Share your own stories, but make sure you have time for them.

7.Share laughs.
There is nothing like laughing and smiling to bring people together.

8.Be yourself.
You are who you are, and your best friend will accept that. Being "fake" could lead you to losing your best friend.

9.Trust each other
You may find it hard in life and think that it is impossible to keep your best friend happy. To be a good best friend really doesn't take much. All you have to do really is make sure you can both trust each other with everything and you don't keep secrets.

it's fun to search things like this...
dear friends, appreciate ur best friends as they are precious things that cannot be exchange by other things...love them with full of ur heart..^ ^

bubye..

 kudos

Friday, September 10

Eid Mubarak 2010


Mungkin agak terlambat,

Dek internet connection yang agak perlahan,

Tapi, x mengapa

Terima sahajalah ucapan saya,

Taqabballah minna waminkum solihal a'mal,

Salam Eid Mubarak 1431H/ 2010M

Maaf zahir dan batin jika ada tersalah apa2, terbuat tak kena. :]

Saturday, September 4

positive

Try to be strong enough. But when it comes to be left alone like this, I can't be that strong enough.


Be positive. Be strong. 2 days to go. But still the feeling is still there. :(

Friday, August 27

Jadual

Mood hendak berblog itu datang kembali. Dan seperti biasa, gagal lagi hendak menulis dalam bahasa Inggeris. Almaklumlah English Speaking Test dah selesai...

Sebelum tu, Salam Nuzul Quran buat semua.

Minggu ini sangatlah pack, super duper pack. Sebenarnya setiap minggu pack, tapi minggu ni sedikit terasa kepackakannya.Hari Rabu yang kebiasaannya kelas akan tamat pada jam 3 petang, telah menjadi tamat pada jam 6 PETANG, hari itu semua subjek sumbat, start dengan BTQ (8 pagi), diikuti dengan Physics (9 pagi), Chemistry ( 11 pagi), Komputer ( 2 ptg) dan akhirnya Biology ( 3 - 6 petang). Nasib baik bio petang tu just buat lab.

Alhamdulillah newspaper project done, english speaking test done. Quiz lab Physics done.Tapi, start minggu ni, banyak gilaaa quiz kena buat. Selasa ada presentation Physics ( meskipun hari itu cuti umum, Hari kebangsaan...) Tapi, ada presentation la pulak dah pagi tu. Dan mungkin mungkin mungkin akan diikuti dengan kelas ganti komputer, because bro tu dah sebut2 nak buat kelas ganti. Rabu, quiz bio. Khamis, quiz kimia, Jumaat kalo xsilap pun ada quiz gak. And quiz komputer pun x abih lagi...huhu...

Sem depan, 

Discovery Week
RAFEST
dan entah apa lgi yg masih belum diketahui.

Bukak2 sem teros ada prog, Course registration xselesai2 lagi..Section closed la pulak. Nasib baik diorg ckp benda tu bukak lagi lepas ni..takut dah xcukup course register, kang x pasal2 kena bayar 50 ringgit.

Sedihnya plan nak balik minggu ni terpaksa dibatalkan. Balik raya shajalah nampaknya. Dahla xtentu lagi nak balik bila. Balik 4 ke 7??? Hmm...Tgklah cane...

Sunday, August 15

This morning mood

Logging into the facebook...

 Many of my friends are going to fly!!!!!!!!

It feels so sad + happy + etc...


Selamat Berjuang Sahabat !

Saturday, August 14

Dear my beloved blog,

It has been a long time I did not visited you. I am so sorry. A heavy-packed, hectic scheduled life had made my time with my beloved blog lesser than it used to be. Time flies too fast, suddenly it's already heading to my final exam. With loads of assignments need to be done, not including all the programmes that need to be handled during this Ramadhan month, which is the Medcy sale, etc...

What have my life become right now? I really have no idea. With the speaking test coming soon, it makes my nerves cannot function in well,,haha...A very much butterflies in my stomach. Teacher is insisting us on speaking with english, but how it is going to be when you want to speak, then people would then actually give bad feedback on you, such you are going to show off..baah,, what is the meaning of that?

I promised myself that I would write as many as I can, the post of this blog in English. It is not because I'm 'showing off', it is for the sake of improving my English at here. Everything is in English.

So, help me anyone with my english. I would really appreciate that. Thank you.

Before that, I just want to wish to all the Muslims all over the world...
Happy Ramadhan al-Mubarak, Ramadhan kareem inshaALLAH.

May this Ramadhan be a month of blessings,
a month full of forgivenesses and guidances
for all of us...♥♥♥

 


Tuesday, August 3

Keinginan


Jika dahulu, sangatlah mudah mahu mengupload blog kesayangan ini.

Kini, 

kian susah,
kian payah...

Heh, kesian dekat awak, blog...

Saturday, July 17


I just want to know the truth.

It keeps bothering my thinking. 

So, please~~~

Thursday, July 1

Sometimes it is really blurr...

Sometimes it's a confidence...

I'm confused.

Friday, June 18

My place now

Bismillah, in the name of ALLAH.

Ya, dapat online sekejap.
Tiba-tiba rasa rindu dengan blog, ingat haritu rasa macam nak delete saja. Tapi, sayang ;)
Lamanya tak menaip pnjg2 mcm ni..

Ok, cerita common, dah masuk CFS CFS ini singkatan untuk Centre for Foundation Studies, ia x dipanggil matrikulasi. Kalau dulu, panggil matrik. Tapi sekarang dah tukar. CFS utama di Petaling Jaya untuk kos sains dan law. Yang arts lain di CFS Nilai.


21 Mei haritu. Mendaftar sebagai pelajar asasi kejuruteraan dan sains komputer. Punyala ramai budak engineering. Setiap kali panggil utk taaruf week (nama bg orientasi di CFS IIUM), mesti engineering yang paling ramai. Dekat 1000 lebih rsanya, dicampur semua brothers and sisters. Pendaftran untuk kos engineering sahaja, satu hari. Pagi, brothers, petang sisters. The next two days baru kos2 lain pula masuk.

Tapi skrg I'm not engineering anymore. Dah tukar kos lain.

Minggu orientasi / Taaruf week.

Taaruf week di CFS IIUM PJ berbeza dengan kelaziman apa yg slalu maknusia pikir bila terdengar perkataan ORIENTASI. Kebiasaanya kita terbayang lari-lari, rush-rush, xsempat itu, xsempat ini dan sebginya. TAPI, di sini, kami tidak seperti itu. Kami banyak masa luang , siap anda boleh berjalan-jalan lagi ke bilik kawan dan sebagainya. Boleh lihat-lihat kampus. Some people guna waktu ni untuk tengok ada berapa banyak kafe dalam kampus ni. Hehe :)

Ada part-part yang best dalam taaruf  week ni, cthnya Cultural Night. Cultural Night ni malam kebudayaan yang setengahnya dipersembahkan pleh students first year dan sbhgiannya students second year. Ada dikir barat versi baru, tak pernah lihat dikir barat sebegitu rupa. 
Welcoming bai'ah ceremony was fun. Pelepasan belon banyak2 ke udara. Waktu ni, kami semua students first year, membaca bai'ah bersama-sama, (bai'ah tu macam akurjanji la) dihadapan orang-orang penting CFS IIUM. Then ada gimik-gimik yang telah disediakan pelajar senior. Mcam ape je. Hehe ;)

Bilangan sebenar pelajar KI tidak diketahui. Estimation kami adalah 40-50 sebegitu. Mungkinla. Muslimat sahaja hampir 30 orang. Tetapi tiada seorang pun dalam batch 54 ini, yg mngambil Medic di CFS.

Lingua franca di sini hampir kesemuanya mnggunakan bahasa inggeris dan sbhgiannya arab. Dua tiga hari selepas mendaftar di CFS, anda akan diminta untuk menduduki dua jenis peperiksaan, iaitulah APT dan EPT. APT adalah Arabic Placement Test dan EPT adalah English Placement Test. Kedua-dua test ini sangatlah penting. InshaALLAH, ia bakal menentukan bagaimana kehidupan seharian anda akan berjalan di sini. Ada satu lg test, Tilawah Entrance Test. Test ini adalah untuk menguji tahap bacaan al-Quran anda. Semua test ini mempunyai level-level tertentu untuk membolehkan anda exempted. Exempted bermaksud anda tidak perlu lagi mengambil kelas untuk subjek-subjek tersebut; misalnya jika anda exempted english dan tidak pernah langsung ada basic arab. Jadi, jadual anda kelak hanyalah akan dipenuhi dengan kelas arab dan sbgnya tetapi anda tidak akan mengambil kelas eng. Kelas english mempunyai contact hours yang agak lama bergantung pada level yang anda capai.

Fahamkah ini? Hehe ;P

Okla, xleh nak online lama-lama.

I have to focus, focus and focus.
Now, I need to brush up my English and focus on doing the newspaper project.
Pray that I can make with 6 subject for this semester.

'Bio, Chem, Phy, Basic Themes of Al-Quran, Computer and English'.I love all of you, ok..hehe

See you later my beloved blog. :]

Friday, May 21

Jag er nervös samt glad samt ledsen ;)


Bismillahirrahmanirrahim,

After a long holiday of almost doing nothing, it's time to study back. Life of study. Today is the day. After Solat Jumaat prayer, inshaALLAH I'll be there. All I want to say is I'm gonna miss whole a lot of thing. 

Friends, yg mane nanti dah susah dah nak jumpa, if you see me online ke ape ke, tegur-tegurlah ye. Kalau nampak tengah jalan ke, tegur-tegur je. 

Yesterday I went to our college. Ramai teachers kirim salam and wish all the best pada kita. Suddenly, terngiang-ngiang kenangan kita dekat situ. Kawan-kawan ;)

Ok, I don't think yg nanti xonline dah. Cuma mungkin xselalu la kot esp waktu awal2 ni. Okla, see you soon, my blog, inshaALLAH. 
Pray for me.


perjalanan masih jauh

  How time flies~~

That's all. I leave you with some of pictures at college. ;)









                         














Gamba sempat upload byk ni je. 
Nak pergi bersiap dah.
Semoga berjumpa lagi
A bientot~~
Salam.

Friday, May 14

Teacher's day

Menghitung hari

Jumaat
Sabtu
Ahad
..........
......... dan seterusnya.....

Cuak, nervous, curious dan segala simptom us-us lagi. Ya Allah, macammana nanti?

Tgk kawan-kawan lain ramai dah prepare banyak. Ada yg 100% complete. Tinggal nak pergi sahaja. Me? mungkin dalam 78% begitu. 

Asyik teringat-ingat KI. Hmm...

Hari Ahad ni 16hb kan? Hari yg bermakna buat para pendidik kita. Para murabbi kita. 
Jadi, di kesempatan ini, nak ucapkan,

SELAMAT HARI GURU

Buat semua guru di dunia ini. Terutama buat cikgu, guru, teacher, sir, madam, ustaz, ustazah, mr., mrs.,....
yang telah banyak berjasa buat diri ini. 
Daripada tercangak-cangak hafal alphabet sampaila dah besar abes SPM ni. Alhamdulillah.

'Teringat pula kuih-muih dalam kotak merah selalu dapat kalau ikut umi abi pergi sambutan hari guru pringkat negeri. Hehe.'

p/s: tahu wish awal cket, tapi takut nanti xsempat tulis pulak. :)

Wednesday, May 12

tajuk xkeluar

Berapa lama xbuka internet. Ini semua gara-gara laptop yg sedang mengalami masalah kesihatan.

Nampaknya nanti jaranglah dapat buka fb, blog, dan segala bagai lagi. Akan merinduila cerita-cerita blog yang sering dibaca. Farmville mmg dah lama tidak aktif.

Hari ini sudah 12 hb, kurang seminggu lagi akan berada di SP. 18 hb sudah akan bertolak ke Selangor, nak menguruskan lagi urusan-urusan yang belum selesai.

21hb masuk, 22 second grup, 23 third grup. Kumpul ramai-ramai dekat PJ dulu. Taa'ruf week seminggu, xtahulah apa benda buat seminggu tu.

Yang lain pun dah sibuk. Hantar mesej banyak x berbalas.

Marilah kita lakukan yang terbaik bagi kehidupan kita. Sebab hidup inilah hidup kita nanti. 

All the best semua ;]

Friday, May 7

I don't know

Sabahal khair.
May today be more great than yesterday. Because yesterday is history, right. Today is gift, and tomorrorow is mystery.

I missed all of my friends so much. Now, not so many dah blog that always update. Rindu nak baca kisah-kisah anda semua. Semua dah nak pergi tempat masing-masing.  
For friends that akan pergi ke matrik hari Ahad ni, 10 Mei
Selamat maju jaya. Bitaufiq wannajah. Jangan lupakan kami. Buat yang terbaik. :)

There are so many things need to be prepared sebelum pergi mana-mana pun kan. I have done printed, I think about hundred pages. Maybe la. So many expenses.
I have decided, and I'll go to uia. 
Maybe it is the best. Engineering? I don't know. Nak masuk engineering will have to above 3. something. CGPA. Pray that I'll make it. And may all the best be with you to. So, that's all for now. Salam rindu. :)

Sunday, May 2

Ape-apepon, sy bersykur ya Allah

tension blog jd lintang pukang, heh

ok, sure 2 3 4 5 hari ni, soalan paling femes kat ym ke fb chat ke hape ke,

selepas salam, mostly
"upu cane? dpt upu? dpt mane? upu ape?"

alhamdulillah, sy dpt Asasi Kejuruteraan dan  Sains Komputer di UIA. Dan...ianya membuatkn sy tergamam seketika pertama kali sy memandang result upu tu.

sy x tahu apakah kos yg sy dapat itu, i have no clue, satu hari blurr, blurr thp terok.Hehe

smpikan nak sebot singktn kos ni pon i dont know, engineering ke? comp engineering ke? comp engineering la kut..

so, ape apepon, sy bersykur kehadratNya sbb dpt upu ni. Tahniah buat kwan2 yang dpt overc, upu, matrik, dan lain-lain lagi. Perjalanan kita masih jauh.

dan, kalo yg x dpt apa yg dihajati, sy fhm, xpe, mungkin ada sbb kenapa Allah beri kita mcmni. Mungkin ada hikmah disebaliknya. Di mana-mana pon sama shaja. Asalkan kita dapat mengejar cita-cita kita. ya. ;) InshaAllah

All the best semua.
Allah knows the best. :).

Wednesday, April 28

For both of you, from me ;)

Bismillahirrahmanirrahim

From day to day, we can see all the happy news from our friends

Such as this couple of friends. (couple is for two, right?)













(nab, maap aku curik gamba)
Both are Selangorians, both were my dormmates for two year at KISAS. Both are my addmath teacher. Congratulations for both of you. They will fly to others country. I'm so proud of them.
NABILAH BINTI MOHD KHUSAIRI (in the sec pic, she wears black tudung and specky one) will enter INTEC and soon fly to Jordan for Islamic Banking course. 

While ZAHRA BINTI TAJUDDIN ( she doesn't wear speck in sec pic) will fly to Vanderbilt University Nashville, Tennessee, United States this June.

Both of them are funny, hilarious, easy-going, smart and so matured. I've been with them for almost two years. Allah had placed us in the same sport house also the same dorm. Nab and Zahra, for what can I see, susah mahu dipisahkan. Especially F5, where there is Zahra, there's also Nab, and otherwise. So respect with their friendship.

They had taught me a lot of things. 

'Guys, I wanna say thank you so much for all the things that you guys have done to me. I missed both of you so much. May Allah bless our life and strengthen the bonds of ukhwah we created. I hope this ukhwah will remain forever. I am so happy and grateful to know you girls. Zahra, thank you sebab sudi jadi mentor I ya. '

Hope korang tak forget our dorm memories, F30/08, F12/09. 

May all your dreams come true. Banggalah dengan antuma. Semoga sentiasa diiringi langkah2 kejayaan.

Nanti bila dah di sana, jangan lupa orang d sini. :) 

maaf, post ni simple saja.

Sunday, April 25

Di Pagi Hari

Selamat Pagi Semua

Saja, pagi2 takde kerja ni. Duduk atas meja depan laptop/pc,

Jom kita exercise2 sikit ;)


buknlah exercise penuh, simple je, try test la..hihi

Friday, April 23

Thought

Just a sharing. Feel free to read. If not, thank you for stopping by.

Humans a.k.a Homosapiens
is beautified with the power of thought.

The thought of human have the power to create a new experiences.
From the experience, we learned, we gathered it and invest them to face all the future circumstances.
This is the needed of learning.
Some of the experiences come from learning, others from the real life.

Basically, we have the good thought and the negative thought.
The good thought is  beautiful. Such a rainbow beauty.

Some people cherish the negative thoughts. They get the pleasure from that.
The jealousy, doubt, fear would be necessary for them. You such a liar if none of it in your heart or mind.
As a normal person, we have these thoughts and it is weird if you didn't have anything of  these. You don't have to be such a liar. What come out from the mouth is not usually from the heart.

Positive thought altogether with the negative thought have its own power.
With positive power we build, with negative power we break.
As if we create or we destruct.

Negative thought is like a thief, they take something precious from us. We need to feel they are thief, they take the beauty of our inner wealth and inner life.

Gelagat

Gelagat kanak-kanak memang menghiburkan. 
Seperti kebiasaan, kdgkala pagiku penuh dengan batu rancngn yg diplan oleh parents. Ikut ke sana ke sini. 
Satu pagi, ku ikuti mereka ke Tabung Haji.

Dan kebiasaanlah bila ibubapa bawak macam satu lori, ini hiperbola cket, 
tyme buat urusan dekat tempat2 macam ini. Kadangkala, yg nak kluarmasuk duit sorang, 
tapi kalau tgk dari luar macam ada 1 juta org dalam tu. Kalo org yg nak cepat datang,
memang terbantutlah hajat beliau sebab dalam benak hati beliau,

'Ya Allah, ramainya!" Walhal mcm 10 org je nak buat urusan. 
Oke, ni brdasarkn pengalaman ni.

Dalam TH aritu, adalah dua budak kecil ini. Abang dan adik prmpuan.
Dua-dua comel. Memangla. 
Abang pegang 5 belon. Adik pegang 4 belon. 

Dialog mereka, lebih kurangla, ak da xigt sebijik2 ayat depa.
"Abang, abang ada 5 belon, adik ada 4 ja. Mana aci!" kata si adik.
"La, adik ada 5 ja. xcaya, mai abg kira, 1, 2 , 3, 4 ,5." si abg jwb.

Oke, tyme abg tu kira memang ak rs nak gelak, belon no.1 bole jadi belon no. 5 balik. Diulang2nya.
xtahu la dia nak mngusik adik dia atau bru belajar mngira kot. Ak rs dia bru blajar mngira.

Tapi, adik tetap x puas hati. menegaskan belon dia 4 bj saja.  
Belon pakai biji ea??
Abg kira, adik kira, adik kira, abg kira. 
Ulang-ulang. 
kdg2 belon tu jadi 4, 5, kdg2 jadi 6 pulak. 


dan berlarutan.
Ghalit (terleka sbentar) lihat aksi mereka. 
Shinggala tersedar dipanggil ibu.

"Eh, jom balik'.


thinking,,,bgaimana mereka ini? 
Mereka ini bole buat hari sedih anda, brtukar ceria berganda-ganda. dan jugak sebaliknya. haha


;),really huh?

Monday, April 19

Seronok

Despite kejadian yg brlku,
ada sesuatu yg mnyeronokkan,,,

Selesai segala cekadak, bli brg, mkn tengahari di AEON...,

Tergerak hati nak ziarah seseorang. Rasa sblum ni dia ada cakap rmh dia mcm berdekatan sahaja. So, called dia kalau2 dia ada d umah.

CANTEK! dia ada di umah!

Straight ke rumah dia. Naik bukit, turun bukit, berapa byk papan tanda kwsn rekreasi. Mcm best je tempat tu.

Senang juga hendak mencari rumahnya. Sampai di kawasan rumahnya, adik dia begitu suka menyambut kami. Siap tunjukkan parking. Dia tunggu di depan pintu umah. Dah lain sikit mukanya, munkin sebab dah lama x jumpa.

Mahu tahu siapa dia?
Dia adalah.....

 my sis
NURUL SYUHADAH BINTI SAHARUDIN 

ok, kunjungan ke rumah dia sangat menghiburkan. Haha.
Sangat meriah. Bukanla macam pesta tu, tapi peramah gile parents dia.
Haha :D

Lepas satu cerita, satu cerita. Lepas satu ilmu, satu ilmu. 
Balik dekat pukul 5 ptg. Sangat best. Lepas rindu. huhu3...


Selesai 17/4...



18/4

waktu tengah santai2 dekat umah abg ngah, tiba2 dengar rington mesej hp..Hurm...bc je la...

Waaaa!!! Syuhadah/Yodae nak dtg. Dia nak buat KUNJUNGAN BALAS.
Alang2 dia melawat kakaknya di USIM, so family dye nak dtg la. Kenal2 dgn parents kami pulak. Semalam waktu pegi tu, just ak dengan abg ngah ak je. Parents x ikut. Dah kebetulan Johor2 ni. So, x salah nak kenal.

mula2 mcm, eh btolke dye ni nak dtg???mcm x prcaye la...tp lps tu dpt confirmation msj dr dye nak dtg umah. Waa!!! best gile. bole jumpa sekali lagi. Katanya nak tgk2 akak dye dekat USIM, nak bwk akak dy g shopping. Jadi dah dekat tu, dia singgahla kejap dengan family dia.
BAHAGIA woo!!!

Dye ad tgk blog kawan2.
Dye krm salam pada suma khususnya E15 .

 Kunjungan balas yodae di rmh
Makasih noona


:)
Alhamdulillah, hr yg mnyeronokkan.

Kejadian

Apakah yang sudah berlaku?
Tidaklah apa-apa yang dahsyat/gempak sebenarnya.

Saja nak berstory,
Semalam ke AEON brsama abg, sajalah hendak mencari-cari barang2 di situ.
Tapi, ada kejadian xbest berlaku.


Palang? Kenapa dengan palang?
Palang yg di shopping complex itu telah mmbuat satu cerita.
Bila ramai2 hari Sabtu, tiket ditekan banyak kali.
Terjadilah masalah teknikal. Dimana tiket kluar dua kali srentak.
So, the result palang itu tersangkut tegak,
tiket tak keluar, xda pegawai yg bertugas di palang itu, berbuah-buah kereta masuk begitu sahaja TANPA tiket. Oke, keadaan awal itu masih dapat diterima, mungkin-mungkinla bole ambik tiket di dalam. 

Heh, TAPI keadaan menjadi tidak best langsung apabila palang yg tersangkut tegak itu dengan tidak semena-mena menurunkan dirinya tyme kereta kami lalu.
Adei.....Astaghfirullah. Dugaan sungguh. Sedikit tercalar sepanjang bahagian tepi bumbung. 



Ohhh!!!! Memang geram sungguh.

Masuk dalam terus cari pihak pengurusan. MANA? Bukan nak marah sgt cuma geram dgn pengurusan mereka. Apa sampai jadi macam ini? Org datang sini bukan nak kena palang..Ish..

Bila cari manager, manager x masuk lg, masuk ptg pulak. So srh tunggu petang, kalao2 dia nak call. Tapi hampeh, sampai skrg, which skrg da mnjadi dua malam. X ADA lgsung panggilan 'terhormat' dari mereka yg profesional sungguh.

Nak buat apa lagi, tunggu sahajalah... yg pasti, km x akan berdiam diri bgitu sahaja. Oh ingat senang ka??? Biaqpon keta calaq sikit, tapi keja apa buat macam tu??? ( bila ak suda geram, maka kluaqlah loghat kedah ak)

Kita tunggu, kita lihat, lgumana depa buat keja.

Sunday, April 18

award

**mintak ampun maaf menimbun** =,='

ok, sekali lagi, 
ini dari seorang insan yg memang sgtla ak respect , (x tipu ni)

ak dapat ini,

And the rules after accepting this award on are :

1.Thank and link the person that give you the award

Nama beliau : aisyah


2.Pass this award to 15 bloggers you've recently discovered.


3.Contact said Blogs and let them know they've won the award


4.State seven things about yourself.


15 blogger terpilih:

1.   Kak Yong, sila lah ambil
2.   Kak Syuhaida, (jika kak baca)
3.   Sis Jamiah, (jika sis sudi)
4.   Zinnera zahra
6.   Ct Rahmah
7.   dan
8.   mereka
9.   yang nak dan sudi buat
10. kerana
11. saya
12. suda
13. x berapa
14. ingat lagi
15. maaf2...

soalan ke-4


7 things..hurm...???

1. saya adalah hamba   Allah
2. saya adalah khalifah Allah
3. saya adalah seorang anak
4. saya adalah seorang adik
5. saya adalah seorang kawan
6. saya adalah seorang pelajar
7. saya adalah seorang anggota masyarakat

brp byk kali ulang saya adalah, rasa sprti membuat pembetulan dekat buku bm kecik2 dulu, haha3...kantoi...

:)

Tuesday, April 6

Personality Test

Kebun MAYA dengan kebun realiti. Kebun realitila lagi susah. Haha. Kebun MAYA takat tekan2 ja. *tu pun susah jugak kadang2...

Terkeluar tajuk.

Sebenaqnya cek malam ni saja nak berkongsi sesuatu cek dapat daripada dok pusing2 dalam internet ni. Kalau ada masa dan berminat, buatla. Anda dialu-alukan.

 ( ada banyak test...boleh pilih)


Ujian personaliti 2 ada banyak soalan tapi jawapannya pendek2 sahaja.

Kalau buat ujian personaliti 2, ni jawapannya, kita mesti dapat jawapan dalam 4 huruf cth, ESFJ ke...

JAWAPAN UJIAN PERSONALITI 2 :
1. ENFJ: "Pedagogue". Outstanding leader of groups. Can be aggressive at helping others to be the best that they can be. 5% of the total population.

2. ENFP "Journalist". These people love novelty and surprises. They are big on emotions and expression. Life is an exciting drama. They are good at sales, advertising, politics, and acting. 5% of the total population.

3. ENTJ: "Field Marshall". The basic driving force and need is to lead. Tend to seek a position of responsibility and enjoys being an executive. 5% of the total population.

4. ENTP: "Inventor". Enthusiastic interest in everything and always sensitive to possibilities. Non-conformist and innovative. 5% of the total population.

5. ESFJ: "Seller". Most sociable of all types. Outstanding host or hostesses. They may be dependent, first on parents and later on spouses. They excel in service occupations involving personal contact. 13% of the total population.

6. ESFP: "Entertainer". Radiates attractive warmth and optimism. Smooth, witty, charming, clever. Fun to be with. Very generous. They make good performers, they like public relations, and they love the phone. 13% of the total population.

7. ESTJ: "Administrator". Much in touch with the external environment. These are responsible mates and parents and are loyal to the workplace. They are realistic, down-to-earth, orderly, and love tradition. They often find themselves joining civic clubs! 13% of the total population

8. ESTP "Promoter": These are action-oriented people, often sophisticated, sometimes ruthless -- our "James Bonds." As mates, they are exciting and charming, but they have trouble with commitment. They make good promoters, entrepreneurs, and con artists. 13% of the total population.

9. INFJ: "Author". Strong drive and enjoyment to help others. Complex personality. 1% of the total population. These are serious students and workers who really want to contribute. They are private and easily hurt. They make good spouses, but tend to be physically reserved. People often think they are psychic. They make good therapists, general practitioners, ministers, and so on.

10. INFP: "Questor". These people are idealistic, self-sacrificing, and somewhat cool or reserved. They are very family and home oriented, but don't relax well. High capacity for caring. High sense of honor derived from internal values. 1% of the total population.

11. INTJ: "Scientist". Most self-confident and pragmatic of all the types. Decisions come very easily. These are the most independent of all types. They love logic and ideas and are drawn to scientific research. They can be rather single-minded, though.. 1% of the total population.

12. INTP: "Architect". Greatest precision in thought and language. Can readily discern contradictions and inconsistencies. They are good at logic and math and make good philosophers and theoretical scientists, but not writers or salespeople. 1% of the total population.

13. ISFJ: "Conservator". These people are service and work oriented  - very loyal. They may suffer from fatigue and tend to be attracted to troublemakers. They are good nurses, teachers, secretaries, general practitioners, librarians, middle managers, and housekeepers. 6% of the total population.

14. ISFP: "Artist". Interested in the fine arts. Expression primarily through action or art form. They are shy and retiring, and are not talkative,. They are not big on commitment. 5% of the total population.

15. ISTJ "Trustee" These are dependable pillars of strength. They often try to reform their mates and other people. They make good bank examiners, auditors, accountants, and phys. ed. teachers, and boy or girl scouts! 6% of the total population.

16. ISTP: "Artisan". These people are action-oriented and fearless, and crave excitement. They are impulsive and dangerous to stop. They often like tools, instruments, and weapons, and often become technical experts. They are not interested in communications and are often incorrectly diagnosed as dyslexic or hyperactive. 5% of the total population.


Ok, kalau macam nak kongsi-kongsi jawapan awak-awak semua. Silalah. Hehe :-)
sharing-sharingla dengan kita semua. Terima kasih sudi buat. (>.<)