Friday, September 25

eid fitri 2009

terlalu malas utk mengupdate sblum ini...

ok..eid kali ini tidaklah spesel sangat..but yg oknye...raye kali ni rilek sedikit dibanding dgn taun lepas atas sebab2 taun lepas ade hal.....taun ni family cukup 6 org semuanya..taun lepas cukup juga.menjadikan taun ni taun kedua family cukup semua beraya,sebabnye sebelum ini abg saya berada di oversea selama lebih kurang 9/10 tahun (begitulah) dan taun nie leh beraya sebab taun lepas sibuk abg saya nak menulis tesisnya...dan ianya truly sgt memenatkan raya seperti taun lepas itu..mmm..itu taun lepas..biarkan

Tahun ini...20 September 2009..
kami sekeluarga di Kedah.x dapat pulang ke Johor..jauh sgt..dan tiada siapa sudah di kampung itu hanyalah Pak Ngah saya dan keluarganya..Tok Mama dan Tok Baba saya sudah meninggal..
Jadi umi dan abi menyuruh beraya di Kedah sahajala..
Jadi pagi itu bersarapankan Lontong..makanan wajib barangkali..(rancangan utk membuat ketupat palas petang sebelum itu dibatalkan kerana katanya mahu pergi berjalan2 siapa yang mahu makan pula??? )kami kemudiannya ke Masjid untuk bersmbhyang raya..oh khutbah raya pagi itu sangatla mensyahdukan...Sedih benar dgn ayat2nya..Habis hampir satu masjid menangis..Bibik sebelah ibu saya menangis benar dia,teringat sudara2nya di kampung halaman..


Pulang dr masjid..kami bersalam-salamn dan brgmbr kngn

Setelah itu kami ke Perlis..kampung ayah saya..melawat pak long(bahasa perlis "wa")
Kami makan nasi minyak...xsmpat nak amik gmbr beramai-ramai..
ramai sgt org di rumahnya..


gmbr sekitar prjalanan =Perlis


Raya di perlis ini mcm2..ada yang buat nasi ada yang buat laksa dan pelbagai lagi..tapi x ramai buat ketupat nasi yang bentuk empat segi tu..saya rasa mungkin kerana Kedah dan perlis sendiri ada byk sawah padi dan dah banyak nasi..jadi kami lebih gemar makan ketupat pulut...dan cuba juadah lain pula...barulah ada kelainan..hehehe..

Sesudah satu Perlis kami pusing..
kami pun pulang ke rumah, smpi di rumah waktu malam
sangatlah penat hari tersebut.

walaubagaimanapun..bestla jugak dapat raya byk rumah di sini..namun x bleh lwn raya tahun 2007...hehehe


p/s: untuk si dia ..duit raya saya tidak byk seperti kamu krn saya sudah besarla!!!bukan macam kamu,masih anak kecil !!!hehehe :]

1 comment:

Zinnera Zahra said...

fuyyo-h aina1 cun uuhh..

pki tdg itam

muslimat in black gitu

har2

slmt hri rye ya!

ble mau rye d uma kakak ipar? thinkIN